Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

Častim za rojstni dan!
Pred 11 leti sem v mailu, ki sem vam ga poslal za svoj rojstni dan, častil predavanje. In napolnil Halo Tivoli. Na dogodku so našteli malo manj kot 4.000 ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj Oglaševanje je mrtvo
Marketing
Komentarji:   12 06.10.2008

Je oglaševanje res mrtvo?

oglasevanje

V tem trenutku je oglaševanje še vedno velik biznis. Podjetja vsako leto za oglaševanje porabijo več denarja. In tudi medijev, kjer lahko podjetja porabijo svoj oglaševalski denar je vse več. Po kriteriju porabe oglaševanje torej ni mrtvo.

Po drugi strani pa je res, da so donosi, ki jih oglaševalci za svojo investicijo lahko pričakujejo vsako leto manjši. To velja predvsem za klasično oglaševanje.

Oglaševanja je danes več kot kadarkoli do sedaj. Odločitev komu nameniti svoj oglaševalski budžet je čedalje težja. Če imate samo dva TV programa, samo 3 časnike, 5 revij in 10 radijskih postaj, potem zna vsak z malo zdrave pameti, načrtovati ustrezno oglasno akcijo. Pred 15 leti si pokazal svoj logo na uri pred TV dnevnikom in opazili so te vsi. Praktično vse prebivalce Slovenije si lahko zmotil in jih opozoril nase, če si le imel nekaj denarja. Danes, tudi, če denar imaš, zelo težko dosežeš večino prebivalcev.

Oglaševanje ni mrtvo, je pa v zadnjih izdihljajih model, ki so ga ustvarile marketinške agencije pred skoraj sto leti. Danes je potrebno kupca veliko bolje razumeti, kot pred desetletji. Če kupca dobro poznaš, potem tudi odkriješ učinkovit način in medij za komuniciranje z njim.

Prihodnost verjetno pripada direktnemu marketingu. Ker je v direktnem marketingu možno vse natančno izmeriti. Za vsak evro lahko natančno ugotovimo, ali smo ga dobro ali slabo investirali. V klasičnem oglaševanju je težje, včasih nemogoče izmeriti učinek.

Je možno, da bodo TV oglasi ali pa obcestni plakati izginili? To se verjetno ne bo zgodilo. Če bodo ti oglasi še naprej čedalje manj učinkoviti, bo cena oglaševanja v teh medijih pač padla. Padla bo na neko mejo, ki bo za oglaševalce sprejemljiva.

Po mojem bo glavna razlika med oglaševanjem danes in v prihodnosti v tem, da bomo v prihodnosti znali veliko bolje izmeriti resničen učinek vsakega oglasa, vsakega načina komuniciranja s strankami.

Še ena slikovita primerjava. Jaz se še spomnim časov, ko so iz letal odmetavali letake. In otroci smo potem tekli v smeri, kjer smo mislili, da bodo letaki pristali. Letake smo zbirali, jih odnesli staršem, obenem pa so letake pobirali tudi mimoidoči. In jih prebrali.

Danes letakov iz letal ne mečejo več. Ker to ni preveč ekološko, ker se preprosto ne bi splačalo. Nikoli ne veš kje bodo letaki pristali in ljudje smo postali preveč leni, da bi letak pobrali in prebrali. Bombardiranje skozi medije je res čedalje manj učinkovito. Kupci smo se dobro poskrili po zakloniščih, oboroženi smo z daljnici, nalepkami proti oglasni pošti, selektivnim vidom, itd. skratka klasično vojskovanje ne deluje več.

Nasvet za vse, ki se danes odločate o tem, ali bi oglaševali in kje bi oglaševali. Oglašujte samo, če imate res kaj pametnega, koristnega za povedati. Oglašujte samo, če imate za povedati kaj novega, kaj kar še ne vemo. Vaše sporočilo mora biti relevantno in dobro usmerjeno. Če nimate nič pametnega za povedati, bodite raje tiho. Oglasi v stilu »prosimo kupite pri nas, potrebujemo nekaj denarja«, v resnici ne delujejo več.


Dodaj komentar


Komentarji:

  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
06.10.2008 @ 12:43 Enes
Strinjam se z Alešem.
Oglaševanje ni tako dobičkonosno kot nekoč. Odvisno tudi od posla. Nekje je dovolj dober marketing če si v rumenih straneh, nekje pa moraš za isti efekt porabiti ogromno denarja.
Problem je, da smo dandanes dobesedno bombardirani z oglasi . Prihajajo od kjerkoli ter kadarkoli.
Ker je naša pozornost omejena, le na eno stvar za kratek čas, postajamo pa vse bolj slepi za oglase. Oglas mora najprej pritegniti pozornost. In že tu se bije huda bitka , ker je oglasov preveč.
Dobro oglaševanje (po mojem mnenju) je že to, da te ljudje najdejo, ko naletijo na problem, ki jim ga ti lahko rešiš. Še bolje je, če v ljudem lahko ustvariš problem, ki se ga prej sploh niso zavedali :)
Lp Enes
06.10.2008 @ 14:25 Sašo K
Oglaševanje definitivno ni mrtvo, bodo pa v kratkem "umrle" klasične oglaševalske agencije, če bodo še vedno delale po starem, ustaljenem kopitu. Lep logotip in "občutek" ni več dovolj. Marketing je resna poslovna disciplina, h kateri je treba pristopiti znanstveno in sistematično.

Oglaševanje gre iz množičnega vedno bolj v ciljano in nišno usmerjeno komuniciranje.

Odlično knjigo na to temo z naslovom "The end of marketing as we know it" je napisal nekdanji vodja marketinga Coca Cole Sergio Zyman.

G. Lisac, mogoče bi zadevo lahko prevedli v slovenščino :)
06.10.2008 @ 17:55 Aleš Lisac
Sašo, o Zymanovi knjigi sem že pisal na tem mestu. Preglejte rubriko Dobre knjige. :) Prevedli je pa verjetno ne bomo ... Preveč dobrih knjig, premalo časa (in zaslužka) z izdajanjem ...
06.10.2008 @ 19:18 Danica
Komentirala ne bom, saj ste že sami zelo dobro povedali :)
Zanima pa me, kje je smisel dotičnega oglasa? Sama ga namreč še nisem ugotovila.
07.10.2008 @ 08:12 DJ Lovro
Ja, fora je v elektronski sveči, niste opazili oglasa... Potem spet "ni dovolj velik"... Gre se pa za Zlati boben, oglaševalski festival (Golden Drum)... Zadnjič so mi ponujali tudi neke elektronske cigarete, za kadilce, ki bi radi vseeno kadili v lokalih... Pri glasbi vem, da velja "bolj kot je neumno, bolj vžge", tukaj pa ne vem, verjetno tudi....
07.10.2008 @ 17:12 Sašo K
Lovro, če vas zanima kaj o elektronski cigareti kar na dan z besedo :)
08.10.2008 @ 03:15 DJ Lovro
V bistvu ne kadim, ma sem že enkrat prej pogledal na internet strani predstavitev (YouTube?)... Imam raje nek drug hobi, bolj seksi...
08.10.2008 @ 16:24 Mak
Pravkar so na Golden Drumu pri predavanju President's stage, povedali enako kot vi. Oglaševanje ni enako kot je bilo pred nekaj leti. Včasih si lahko z oglasom v prime time, dosegel 50% ljudi in če je bil oglas dober se je o njem tudi govorilo. Sedaj pa je stanje drugačno in oglaševalci se morajo precej bolj truditi da dosežejo enak doseg.
14.10.2008 @ 21:22 Mitja
Z masovnim oglaševanjem je križ. Veliko denarja in malo efekta, vsaj po mojih izkušnjah Ni pristnega osebnega stika, pri katerem bi si te stranka zapomnila vsaj toliko, da bi ob težavi pomislila na tvojo storitev. Kaj šele na tvoje podjetje...
Sem pa našel obliko orto direktnega marketinga, ki nudi odlično izhodišče za sklepanje posla. Pa še zame je dobra referenca :)
Zakaj orto? Ker bi težko šlo za bolj oseben stik, kot je fizičen stik pri ročni masaži na stolu. Kdo si ne bi zapomnil 5 minutne sprostitve in kje jo je prejel zastonj ;) Seveda si "oglaševalec" pravtako "zapomni" stranko s kakšno anketo, na podlagi katere ima potem dobro izhodišče za prodajo. Preveriti učinkovitost akcije pa tudi ni težko.
Res je, da ne dosežeš tako široke množice kot s klasičnim oglaševanjem ali direktnim marketingom je pa zato dosežena množica bolj kvalitena.
Poizkusite kdaj...gužva zagotovljena z garancijo :)
14.10.2008 @ 21:24 Mitja
Aja, lahko si pogledate tule ;) www.emasaze.si
  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
na vrh