Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

V Ljubljano prihaja "malinovec", ga bova šla poslušat?
Kdaj ste nazadnje v gostilni pili malinovec? Leta 1989 v Bolgariji, je moj odgovor. Natakar mi je v kozarcu prinesel mlačen malinovec. Takrat so imeli v ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj Odpustite vse javne uslužbence!
Lisac Marketing Ekspres
Komentarji:   20 14.09.2011

Naslov je pomemben. Naloga naslova je bralca pripraviti k nadaljnjemu branju.

Kot vidite, mi je z današnjim provokativnim naslovom uspelo pritegniti vašo pozornost.

javni

Zakaj bi morali odpustiti vse javne uslužbence?

Prejšnji teden mi je prijatelj, ki želi ostati anonimen, razložil takole:

»Aleš, saj veš, kako v državni upravi izbirajo dobavitelje, izvajalce raznih del? Zberejo ponudbe, potem pa običajno zmaga tisti, ki je najcenejši. Zakaj ne izbirajo na isti način tudi zaposlenih v javni upravi?

Preprosto bi za vsako delovno mesto razpisali pogoje, potem pa bi med vsemi, ki ustrezajo pogojem, izbrali tistega, ki bi bil pripravljen delati za najnižjo plačo. Tako bi davkoplačevalci veliko prihranili, službe pa bi dobili tisti, ki si jih res želijo.«

Zanimiva ideja mojega prijatelja, mar ne?

Če bi njegovo zamisel uresničili, se danes ne bi pogovarjali o stavki javnih uslužbencev in ne bi se pogovarjali o 4% znižanju njihovih plač. Prepričan sem, da bi mnogi z veseljem delali za manjše plače in imeli vse ugodnosti služb v javni upravi.

Najprej jih torej odpustimo, potem pa jih vzamemo nazaj v službo, s tem da na vsako delovno mesto zaposlimo tistega, ki je pripravljen delati za najmanjšo plačo.

Enostavna rešitev za kompleksen problem, kajneda?

Marketinška lekcija današnjega zapisa?

Vsaj dve sta.

Prva: če želite, da ljudje kaj preberejo in si zapomnijo, morate pisati provokativno in zavedati se morate, da je naslov zelo pomemben element besedila.

Druga lekcija: je s področja kreativnega razmišljanja. Inovacije na področju poslovnih modelov (in zgornji predlog je ravno inovacija s tega področja) po pisanju Harward Business Rewiev prinašajo najvišje donose. Nekaj, kar na primer velja v eni panogi, preprosto prenesete v drugo panogo. In lahko se zgodi, da boste iznašli nekaj res dobrega, dobičkonosnega. Vedno se morate tudi spraševati: »Zakaj je to tako? Kdo pravi, da tega ne moremo spremeniti? Je to logično? Kdo bo imel od tega koristi?«

V današnjem primeru smo samo princip izbire dobaviteljev, ki ga uporabljajo javni uslužbenci, uporabili še na njih samih.

Če vprašate mene, mislim, da bi sistem deloval genialno. Za boljše plačana delovna mesta bi se našli ljudje, ki bi celo plačali, da bi lahko delali v javni upravi. Koliko mislite, da bi nekdo plačal za ministrski stolček? :)

Še eno pomembno lekcijo tega marketinškega zapisa si velja zapomniti. Naslov je pritegnil vašo pozornost tudi zato, ker sem se s tem zapisom vključil v »pogovor«, ki v javnosti že poteka. Vedno je lažje vzbuditi pozornost, če je tema, o kateri govorite, že vroča. Ko nagovarjate stranke, se poskusite vključiti v pogovor, ki med strankami že poteka.


Dodaj komentar


Komentarji:

  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
14.09.2011 @ 15:24 Andrej
Ideja je zelo zanimiva in po tistemu, ki bi mu jo uspelo realizirati v Sloveniji bi morali poimenovati glavno ulico v Ljubljani. Sicer pa nekaj podobnega verjetno že ''laufa'' pri novačenju delavcev izven EU (koliko si pripravljen plačati za delo v gradbeni firmi v Sloveniji ...).
14.09.2011 @ 17:26 NAROBESVET
Odlično kot vedno:-). Idejo vašega prijatelja je nujno treba spraviti v življenje in upam, da bo Aleš Lisac kupil ministrsko mesto v gospodarstvu in nas rešil vsega hudega ....
14.09.2011 @ 18:04 sivolasi
Ponovno genijalna ideja!
Delovno mesdto za nedoločen čas z bonitetami, ki jih nudi delo v javni upravi je taka vrednota, da bi morali za del. mesta dejansko narediti avkcije. Kdor ponudi več (več znanja in pripravljenost delati za 10% manjšo plačo), dobi delovno mesto.

Vsekakor pa gre za PRIPADNOST firmi, pa čeprav se ta firma imenuje javna uprava.

Se še kdo spomni, ko je Janković (še v M.) dal svojim direktorjem nalogo, naj v (mislim) tednu dni vplačajo za delnice, ali nekaj podobnega po 50.000 mark. Baje so to naredili čisto vsi.

O čem govorim? O PRIPADNOSTI. O sanjah povprečnega Slovenca: delo za nedoločen čas do upokojitve.
14.09.2011 @ 18:57 borut
Saj si marsikdo kupi "stolček", marsikateri "urad za istraživanje ruda i gubljenje vremena" je bil ustanovljen iz razloga, da so kakega "junaka" meli kam dat zaradi njegovih zaslug...

Aleš, super ideja, podpiram 100%, ampak na žalost brez granitnih kock v parlamentu in solzilcem na cesti, pa batinami, neuresničljiva...
14.09.2011 @ 21:45 kureta
Mislim da je komentar na mestu. Kanclerka Angela Merkel je čez noč odpustila 2000 sodnikov. Hoteli so preveč in ona je usekala po mizi in jim dala vedeti, da nekdo iz javne uprave ne more izsiljevati. Ob odpovedi je bila nova pogodba, katero pa so podpisali skoraj vsi sodniki. In tako bi moral Pahor narediti ob stavki sodnikov, pa ne bi bilo nobenih stavk v javni upravi. Iz tega sledi, da ima Angela več jajc kot Pahor. V premislek vsek do sedaj in tistim ki imajo namen stavkati. Dragi moji zaslužite si plačo. Čas je že .
15.09.2011 @ 15:29 Vinko
Zdravo.
Se popolnoma strinjam z vašim prijateljem; Naj kar javno jim damo vedeti, da so proti nam in delavcem (ki jih nekako živijo), pravi gospodje. Nikoli jim ne grozi stečaj, dobivajo redno in višjo plačo, lahko izkoristijo svoj letni dopust, petek že ob 12 uri konec službe, sobote nedelje in prazniki (ni govora da bi sploh pomislili o delu v službi),..

Kdo bo cenejši, ta bo v (javni) službi,..

Lep dan Vinko
15.09.2011 @ 15:30 JR
Spoštovani!
Lahko pa napotite slovenske managerje v ruski Soči po 3,4 milijarde Eur in v Sloveniji se bo končno pričela vsebina
kako zagotoviti sredstva za plače in investicije in NE za revščino.
S tem bi lahko rešili največjega gradbinca SCT (Zidarja pa seveda na svoje mesto, da ne bo pomote) in mnogo
osebnih prejemkov, ne pa da je vedno tema kako komu kaj vzeti.
G. Lisac&LIsac imate istočnico za dobro slovensko temo, kako rešiti slovensko gospodarstvo..

P.S.
Vaš naslov in "marketing ekspres" pa sta seveda dosegla svoje, lp JR
15.09.2011 @ 15:32 Darij
Pozdravljen gospod Lisac !

Tole spodaj sem z zanimanjem prebral ! Ponavadi radikalni predlogi v sebi skrivajo dober modus za reševanje zahtevnih problemov...., vendar je zapisano "lulanje v burjo" . Zakaj ?

Država potrebuje delujoč in učinkovit javni sektor, ki ga je možno v delih, ki delujejo slabše stalno izboljševati z racionalnimi organizacijskimi potezami in smiselno plačno politiko ter stimulacijami za dobro delo.

Racionalno in učinkovito organizirana javna uprava je pogoj za učinkovito delovanje gospodarstva in obratno !
Vaš predlog bi v prvi fazi pognal kompleten javni sektor na ulico, povzročil s tem strahotne stroške, ki jih ne moremo plačati, v drugi fazi pa bi se lahko zgodilo dvoje :

1. vse bi ostalo po starem (z dodatno zmedenimi in demotiviranimi uslužbenci javne uprave in dodatnimi stroški stavke )

2. implementacija vašega predloga (vzpostavili bi javno upravo, ki bi bila recimo nekoliko cenejša z dodatno zmedenimi in demotiviranimi uslužbenci, plačali bi miljonske stroške implementacije,plačevali bi dodatne socialne transferje za brezposelne, če pa bi v naslednjih letih kaj denarja ostalo od vašega predloga, bi denar porabili za dokapitalizacije bank ali pa bi kupili npr. službena vozila za AUKN, ali še kakšno patrio ali literaturo in pohištvo za poslanske pisarne )

Nekaj kar velja v eni panogi lahko prenašate v drugo v postopku kreativnega razmišljanja, vendar v okviru delovanja gospodarstva oziroma gospodarskih družb. Ko pridete v sfero javnega pa je zadeva veliko bolj kompleksna in je potrebno paziti ! V tej sferi naletite na pojme kot so javno dobro, javno zdravje, sociala, vera, narod, etika in morala, kvaliteta življenja državljanov ipd.

Še enkrat sem preletel Vaš marketinški prispevek. Ugotavljam, da ste uspešno vzbudili mojo pozornost, vendar nimate nič za povedati. Oziroma oglašujete meglo, prodajate pa ........

Priznam pa, da sem se zabaval !


lp Darij
15.09.2011 @ 15:33 Simon
Pozdravljen

G. mag. Lisac, zamislite se malo nad svojim pisanjem, ki je lahko tudi plod vašega razmišljanja in se poskusite vzdržati izgovarjati na prijatelje.

Če pogledate po prvošolsko, boste kaj hitro ugotovili, da javni uslužbenci ki zaslužijo povprečno plačo, tudi od tega bruto zneska v proračun prispevajo znaten delež davkov, od neto plače pa živijo podjetja in trgovine v katerih ti ljudje zapravijo svoj denar, od katerega še enkrat plačajo davek, za blago ki so ga kupili.

In če bi bila vaša teorija upoštevana, vam bo vsakdo, ki ima tri razrede osnovne šole povedal, da bi večina zdajšnjih podjetji in trgovin PROPADLO.

To kar so skuhali tisti, ki so zavozili državo, naj jo tudi sedaj rešujejo. Ali ni to poštena in pravična kazen?
15.09.2011 @ 15:34 Primož
Aleš, tale ideja je res zanimiva. Predlagaj tole javni upravi. Morda dobiš celo nagrado "Rudolfa Mistra za dosežke na področju zezanja javnih uslužbencev"......

Lp,
Primož
  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
na vrh