Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

Častim za rojstni dan!
Pred 11 leti sem v mailu, ki sem vam ga poslal za svoj rojstni dan, častil predavanje. In napolnil Halo Tivoli. Na dogodku so našteli malo manj kot 4.000 ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj In študentje niso prepisovali ...
Dnevnik guruja
Komentarji:   11 01.04.2010

"Prisega:

»Spodaj podpisani, Ime Priimek: ________________________________________

izjavljam, da ne bom niti za trenutek gledal(a) v izpite sošolcev. Ne bom prepisoval(a) na noben način. Če me predavatelj zaloti pri prepisovanju, se strinjam, da mi izpit vzame, me oceni negativno in obvesti vodstvo šole o mojem neprimernem ravnanju.«

Podpis: ______________________________________________________________"

Takole je izgledala ena od verzij prisege, ki so jo morali moji študentje na Gea Collegeu podpisati, preden so se lotili pisnega izpita.

Rezultat mojega mini eksperimenta? Podpisovanje prisege je delovalo! Vsaj 20 minut ni bilo v razredu niti najmanjšega poskusa prepisovanja.

Kadar pa prisege ni bilo, se je šušljanje po razredu začelo zelo hitro. Seveda študentje pri meni niso prepisovali. Ker sem vsakega, ki sem ga opazil, takoj zelo ostro opozoril. Študentje plonkajo samo, če vidijo, da se da, če vidijo, da profesor bere časopis in ne želi ničesar videti. Ko pa opazijo, da si resen, da s tabo ni šale, niti poskušajo ne več.

Kaj se lahko naučimo iz mojega mini poskusa? Če želimo doseči, da ljudje nekaj naredijo ali ne naredijo, bomo verjetnost tega povečali, če bodo svojo obljubo zapisali na papir. Verjetnost, da nekdo izpolni obljubo, se poveča, če obljubo da javno, aktivno in prostovoljno. V mojem primeru sem s tem, ko sem študentom dal v podpis izjavo, dosegel, da so nekaj aktivno obljubili. Obljuba je bila na nek način tudi javna, ker so to morali narediti vsi in ker smo se o prisegi na začetku vedno pogovarjali. Prisego so študentje podpisali skoraj prostovoljno J , saj so v nasprotnem primeru lahko šli kar takoj domov …

Zanimivo, kaj zmore en sam podipis pod nekaj stavki, mar ne?
 


Dodaj komentar


Komentarji:

  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
01.04.2010 @ 14:58 Marko
"Seveda študentje pri meni niso prepisovali" - vsak profesor najbrž verjame v podobne zgodbice, kot otroci v dedka mraza naprimer :) Je zanimivo sedet pri komu, ki velja da pri njem se ne da niti pod razno prepisovat in opazovat to "ne-prepisovanje" s perspektive študenta :)

Bi najraje enkrat, nekoč, ko bom čisto zaključil s faksom, izdal knjigo z načini kako zmanjšati plonkanje na minimum. Je treba najprej razmišljat kot prepisovalec, preden ga lahko ustaviš. Dokler pa še imam nekaj izpitov pa raje ne ;)

Vem, da ni bil to point prispevka, samo vseeno.

Sicer pa tudi na Brezovici na psihologiji prodaje potem mislim, da nismo dokončno razčistili, kako to implementirati v prodajo.
01.04.2010 @ 15:31 Aleš Lisac
Marko, pri meni ne bi prepisovali. Ker opazujem študente, ker jih ni bilo na izpitu nikoli več kot 40, ker sem niso sedeli skupaj, ker so podpisali izjavo, ker ... :)

Kako poanto tega zapisa uporabiti v prodaji? En primer uporabe: "Če stranka sama ročno izpolni naročilnico, je verjetnost, da bo blago prevzela in plačala večja, kot pa če vse namesto stranke naredi prodajalec ..."
01.04.2010 @ 22:16 Sašo
Ta je dobra: "podpisali skoraj prostovoljno" ;)

Se pravi, če niso podpisali izjave so lahko šli takoj domov?
01.04.2010 @ 23:00 Tadej
Sam se nebi javno hvalil, da sem bil eden tistih zatezenih profesorjev, ki jih verjetno nihce od slusateljev ni maral in ki je dajal studentom v "prostovoljni" podpis izjave o plonkanju. Se je kdaj kdo vprasal ali je to sploh zakonito - ceprav tudi plonkanje ni.
Zal moram reci da ste kot oseba pri meni s tem zapisom izgubili veliko "tock" in ugleda.
02.04.2010 @ 00:26 Marjan - vodja.si
Žalostno je, da se mnogo učencev in študentov nekaj uči na pamet, zgolj da bi pridobili neki naziv oz. da bi pridobili boljše ocene. Kdor se uči zase in spoznava stvari, ki jih smatra za uporabne ne potrebuje plonkanja in ne potrebuje najboljših možnih ocen.
02.04.2010 @ 00:54 Sašo
Sem kar pozabil da je bil včeraj 1. april... A je bila to potegavščina za 1. april?

Ker dvomim, da bi se študentje prostovoljno podpisali. Zakaj? Ker vemo da ne moreš gledati samo dol v list, ker ko razmišljaš tudi glavno malce obrneš na levo in desno.
In nekdo ki bi razmišljal, pa se slučajno obrnil, bi opravičeno ostal brez testa (ker je pač podpisal).
Ampak če bi nekdo podpisal in zaradi napačnega giba ostal brez testa, bi po vsej verjetnosti stopil do dekana ali ravnatelja.
Ker pa je podpis bil "skoraj" prostovolen in so lahko šli v nasprotnem primeru kar domov, je dejansko to prisila, ki pa bi znalo upravo šole malce ujeziti. ...pa še kakšnega odvetnika lahko dobiš, zaradi vsiljevanja podpisa(napisano je v redu, ampak je drugi stavek malce moteč, če ne podpišejo).

Po drugi strani pa dvomim, da bi ti to naredil... ne res ne verjamem, ziher je tole 1.4. šala ;)
Sploh pa študenti se ne grejo takšnih stvari, kakšni dijaki v 1. ali 2. letniku ja, študenti pa vsekakor ne (so še večji uporniki) ;)

LP
02.04.2010 @ 08:29 Aleš Lisac
Sašo, ne tole ni bila prvoaprilska šala.
Tadej, kljub izjavi so me študentje dvakrat izbrali za naj profesorja leta, nekajkrat pa se mi je zgodilo, da sem dobil od študentov povprečno oceno 5.00 (maksimalna možna ocena - 5.00).

Mimogrede ... sam sem študiral tudi v ZDA - tam te, če te dobijo pri plonkanju vržejo iz faksa in to takoj.
02.04.2010 @ 14:54 Sašo
Aleš, potem pa vse pohvale :)
1. da so te izbrali za naj učitelja,
2. da ti je uspelo prepričati da podpišejo izjavo.
02.04.2010 @ 21:46 Marko
Še nekaj, kako je bil lahko podpis prostovoljen, če so v nasprotnem primeru lahko šli kar domov? To je potem prisila. Lahko izbiraš ali boš pisal ali ne, samo si že tako ali tako izbral da boš pisal, ker si se učil in prišel na izpit.

@Marjan

Na faksih in gimnazijah pač nimaš izbire ali se boš učil stvari, ki te zanimajo ali ne, marsikatero snov se moramo naučiti na pamet, ker je pač zahtevana za izpolnitev pogojev.. Tudi vi ste se katero morali naučiti pa se je niste hotli.. Tudi na pamet in samo za pridobitev naziva
02.04.2010 @ 21:54 Marjan - vodja.si
@Marko

Res je. Ko sem obiskoval večerno šolo, ob delu ,sem se na pamet učil neke snovi, ki sem jo že takrat smatral za popolni balast in je po opravljenem izpitu izpuhtela. Še danes smatram tisti čas, ki sem ga namenjal učenju te snovi za zapravljenega v smislu uporabe in koristnega v smislu, da je ta vsebina bila del nečesa, kar je bilo potrebno opraviti, da sem zadostil formalnim zahtevam izobraževalnega programa. V bistvu se zelo rad učim, a samo in zgolj to kar me zanima in mi predstavlja zanimanje.
  • Stran
  • 1
  • 2
  •   
na vrh